
Bolværk og pæleorm – få en fortælling om Ebeltoft Havn
Ingen havn, intet Ebeltoft. Ebeltoft opstod i 1200-tallet, og netop havnen var en forudsætning for, at byen kunne udvikle sig i århundrederne derefter.
Museumsinspektør Lea Glerup Møller dykker nu ned i fortællingen om den vigtige havn og i de historier, der knytter sig til den. Hør om genvordighederne med Ebeltoft Havn, fuldfede fiskefileter og morderiske søfolk, når Museum Østjylland inviterer til vandring mellem bolværk og pæleorm.
Der er entré.
Indbyggerne i Ebeltoft jublede i 1757, da en længeventet havnemole kunne tages i brug. Jublen var stor, glæden blev kort.
”Allerede 22 år senere var glæden forbi: molen var ædt op af pæleorm. Den før så sikre havn var blevet til et farligt, undersøisk rev, der kunne skade de skibe, der kom for at lægge til,” fortæller Lea Glerup Møller, der til vandringen har forberedt en god pose fortællinger fra den stormomsuste havn.
Havnen var byens livsnerve
Historien om Ebeltoft Havn er både lang og dramatisk. Det var nemlig ikke første gang, havnen i Ebeltoft var blevet ødelagt, og det prægede hele byen.
”Havnen var byens livsnerve, og når den ikke fungerede, stod byen på mange måder stille. Derfor var det uendelig vigtigt med en velfungerende havn. Her kom varer til byen, varer blev udskibet, og mennesker med nye idéer og viden ankom til byen via havnen,” forklarer museumsinspektøren.
Havnen var formentlig årsagen til Ebeltoft overhovedet opstod i 1200-tallet, og den var helt sikkert en forudsætning for, at byen udviklede sig gennem de følgende århundreder.
Knoklede for en sikker havn
Havnekonstruktionerne var sårbare over for krig, klima og tidens tand. Gentagende gange måtte byens indbyggere på overarbejde, når de knoklede for at kunne tilbyde borgere og besøgende en sikker havn.
”Som i mange eventyr skulle det gå virkelig skidt, før det blev godt igen. Og det blev godt igen. Selv om havnen har været stedet for skandale, strejke og krig, så har den også været det sikre ly for skibsfarten, fiskeri og for utallige virksomheder,” pointerer Lea Glerup Møller.
Turen rundt på Ebeltoft Havn byder også på fortællinger om morderiske søfolk, og om dengang den tidligere toldforvalter, Hans Bjerregaard, måtte møde i retten blandt andet for at have sunget nogle kompromitterende viser…!
For mere information kontakt:
Museumsinspektør Lea Glerup Møller på tlf. 2113 0931 eller på lgm@museumoj.dk