Byvandring i middelalderens 1.000 år gamle fodspor

Hvordan bliver en by til – og hvad får den til at vokse?

Tag med på en spændende og oplysende byvandring gennem middelalderens Randers. Se centrale steder og hør arkæolog Thomas Guntzelnick Poulsen fortælle om, hvordan Randers udviklede sig fra at være et strategisk vadested over Gudenåen til at blive en af Jyllands mest betydningsfulde købstæder!
Køb din billet på museets hjemmeside.

Middelalder-byvandring i Randers, tirsdag den 20. maj 2025 kl. 14 - 15.30.
Mødested: Red Fall i bunden af Østervold, 8900 Randers C.
Billet 85 kr. 

Byvandringen fører dagens deltagerne gennem 1.000 års byhistorie og fokuserer på Randers’ rolle som handelsby og håndværkscentrum. En position, som byen – noget usædvanligt – havde uden at være hjemsted for en biskop.

”I modsætning til mange andre middelalderbyer i Danmark udviklede Randers sig nemlig ikke omkring et bispesæde. Byen voksede på baggrund af sin geografiske placering, velstand og stærke forbindelser til både det regionale og det internationale netværk,” forklarer Thomas Guntzelnick Poulsen.

Randers – ekspansion og knudepunkt

Turen går forbi de ældste bebyggelsesspor, byens befæstninger, flere sognekirker og det gamle benediktinerkloster. På vandringen rundt i byen får du et levende indblik i det religiøse og verdslige byliv i middelalderen.

”Gennem arkæologiske fund og skriftlige kilder tegner jeg et billede af en by, der allerede i sen vikingetid begyndte at spille en vigtig rolle som transport-knudepunkt. En by, som i senmiddelalderen kunne fremvise både ekspansion og prestigefyldte bygninger,” fortæller arkæologen.

En af Danmarks vigtigste middelalderbyer

Byvandringen kommer også ind på fortællingen om Randers’ internationale forbindelser – først mod nord til Norge og senere mod syd til hansestaden Lübeck. Du får blandt andet historien om, hvordan byen blev en vigtig aktør i både det nære jyske handelsnet og i det bredere europæiske samspil.

”Jeg synes, vi har skruet en unik vandring sammen,” smiler Thomas Guntzelnick Poulsen.

”På byvandringen ser man som deltager, hvordan byens middelalderlige struktur og historie træder tydeligt frem i gadebilledet. Jeg glæder mig til at fortælle historien om, hvordan strategisk beliggenhed, lokal velstand og aktivt håndværksliv skabte en af Danmarks vigtigste middelalderbyer – helt uden kirkens dominerende indflydelse.

For mere information kontakt: Arkæolog og ph.d. Thomas Guntzelnick Poulsen på tlf. 4010 8128 eller på tgp@museumoj.dk