
De flygtede fra krig i Tyskland og søgte fred på Djursland
For 80 år siden endte et af verdenshistoriens mørkeste kapitler med afslutningen på 2. Verdenskrig. Danskerne var igen et frit folk. For andre var krigens rædsler endnu ikke overstået. Da krigen sluttede, kom 250.000 civile tyske flygtninge til Danmark i håb om at finde husly og fred. Men tyskerhadet boblede stadig i den danske befolkning!
Hør om krig og fred, frygt og flugt og om forhadte tyskere i flygtningelejrene på Djursland, når Museum Østjylland og Grenaa Bibliotek inviterer til foredrag. Få denne aften også anbefalet god litteratur om emnet.
Det er entré.
Foredrag: De tyske flygtningelejre på Djursland, torsdag den 10. april 2025 kl. 19 - 21.
Sted: Grenaa Bibliotek, N P Josiassens Vej 17, 8500 Grenaa.
Billet 85 kr.
Der kan købes kaffe, te og kage til foredraget.
Op mod 14 millioner civile tyskere var for 80 år siden på flugt fra den russiske invasion af Tyskland. 250.000 af dem flygtede til Danmark. Af dem endte omkring 3.000 i flygtningelejre på Djursland.
Til foredraget på Grenaa Bibliotek kan du blandt andet høre den dramatiske historie om brødrene Gerhard og Werner, der som de fleste andre tyskere flygtede fra Vestpreussen, da de russiske soldater nærmede sig den tyske grænse.
”Sammen med deres mor og yngre søskende kom Gerhard og Werner til det endnu besatte Danmark. Her blev flygtningene fordelt rundt omkring i hele landet på skoler, i forsamlingshuse og – som det var tilfældet for Gerhard og Werners familie – på en feriekoloni på Ahl ved Ebeltoft,” forklarer historiker Martin Mauritzen, som denne aften er foredragsholderen om emnet flygtninge og flygtningelejre på Djursland.
En uholdbar situation
I begyndelsen blev de tyske flygtninge indkvarteret i skoler, forsamlingshuse og endda i sommerhuse, som det skete i Grenaa. Historiker Martin Mauritzen har et indgående kendskab til flygtningelejrene på Djursland, som repræsenterer en ikke så kendt del af besættelseshistorien i det østjyske. Han fortæller:
”Mange danskere var utilfredse. Børnene kunne ikke gå i skole, folks sommerhuse var blevet beslaglagt, og generelt var der stor mistro til de tyske flygtninge. Noget måtte gøres.”
Den danske regering oprettede derfor en flygtningeadministration, der skulle tage hånd om de tyske flygtninge. Alt blev sat i system, og de tyske flygtninge blev samlet i store flygtningelejre. Også på Djursland blev der oprettet lejre. I to år var lejrene ved Tirstrup, Hevring, Stabrand, Ebeltoft og Gråske hjem for 3.000 tyske flygtninge – gemt væk fra den danske befolkning, der ikke måtte nærme sig lejrene.
En landsby til forskel
Martin Mauritzen har de seneste år dykket ned i flygtningelejrenes historie. Sidste år skrev han en artikel i museets årbog om flygtningelejren ved Stabrand, hvor en hel landsby blev brugt som flygtningelejr.
”Stabrand blev beslaglagt af den tyske besættelsesmagt, da de gik i gang med at anlægge Tirstrup Flyveplads,” fortæller Martin Mauritzen.
”Landsbyens oprindelige befolkning var blevet tvunget ud, og da krigen var forbi, fik de ikke lov til at vende tilbage. I stedet blev byen brugt som lejr for flygtningene. Det skete naturligvis til stor frustration for landsbyens oprindelige beboere, men til glæde for de mange tyske flygtninge, der omsider fik en fast og fredelige base i landsbyen.”
En god bog om besættelsen
Besættelsestid og flygtninge er et emne, som ofte er blevet taget op og behandlet i litteraturen. Det gælder både i faglitteratur og i skønlitteratur. Norddjurs Bibliotek har naturligvis en stor samling af denne litteratur, og til foredraget har en bibliotekar udvalgt en buket særligt interessante bøger, som du får anbefalinger med på, og som giver nye vinkler på det altid populære emne.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Norddjurs Biblioteker og er en del af en foredragsrække i foråret 2025 om besættelsen og befrielsen.
For mere information kontakt: Historiker Martin Mauritzen på tlf. 9243 4973 eller på mpm@museumoj.dk