
En aften i selskab med de gale præster på Anholt
En junidag i 1825 blev Anholt-præsten Jens Mammen og hans hustru Kirstine Marie Charlotte bundet, ført ombord på et skib og sejlet fra Anholt til fastlandet for at få lægebehandling. Forud var gået mange måneder, hvor de begge var blevet mere og mere sindssyge.
Historien om Jens Mammen og hustru er én af flere fortællinger, som historiker Charlotte Lindhardt folder ud, når Norddjurs Folkeuniversitet, Grenaa Egnsarkiv og Museum Østjylland inviterer til foredrag om skæbnefortællinger fra den isolerede ø.
Der er entré, og der serveres kaffe og kage.
Foredrag: De gale præster på Anholt, torsdag den 16. januar 2025 kl. 19 - 21.
Sted: Museum Østjylland, Søndergade 1, 8500 Grenaa.
Pris: 85 kr.
Foredraget tager udgangspunkt i Charlotte Lindhardts nye bog, De gale præster på Anholt, som udkom den 6. november 2024.
En ø, to gale præster
De gale præster på Anholt er fortællingen om to præster, Jens Mammen og Niels Nielsen, som begge havde deres embede på den lille ø – og som begge led af psykisk sygdom! Forfatter og historiker Charlotte Lindhardt har gennemgået flere hundrede arkivæsker og 5.000 kildesider for at skildre de to præster og deres familiers liv for 200 år siden.
”Jeg fik ideen til en artikel, da jeg skrev bogen om Anholt Skole og Børnehave. I den forbindelse faldt jeg over et læg i Aarhus Bispearkiv. Titlen ”Pastor Mammens og Hustrues Forsørgelses-Sag. Angaaende den sindsvage Pastor Mammen og Hustru paa Anholt, deres Forsørgelse” kaldte på nærmere undersøgelser, ” fortæller Charlotte Lindhardt.
Parallelle livsforløb
I sin research fandt Charlotte Lindhardt ud af, at også pastor Mammens forgænger på øen, Niels Jensen, var blevet afskediget som sindssyg.
”Det interessante var, at de to præster havde nærmest parallelle livsforløb. Efterhånden som jeg gravede mig ned i kilderne, blev deres historie mere og mere spændende, og artiklen blev til en bog!”
I foredraget på Museum Østjylland kommer Charlotte Lindhardt blandt andet ind på, hvad de psykiske lidelser betød for både præsterne, deres familier og ikke mindst for deres sogn.
Fortællinger fra Anholt
I efteråret 2024 var det Satankulten på Anholt, der var emnet i et foredrag arrangeret af Norddjurs Folkeuniversitet, Grenaa Egnsarkiv og Museum Østjylland.
”Det kunne jo se ud som om, vi bevidst leder efter skæve historier fra øen,” smiler arkivleder på Grenaa Egnsarkiv, Nina Adamsen.
”Men Anholt er bare et sted, hvor begivenheder som for eksempel en dramatisk afskedigelse af en gal præst har fyldt virkelig meget. Og det har haft stor betydning for et lille sogn, som pludselig stod uden en central figur. I dag fascineres vi over fortidens mange historier, og glæder os over, at Anholt er en del af Norddjurs Kommune.”
Til foredraget er der selvfølgelig mulighed for, at gæsterne kan købe et eksemplar af bogen med hjem.
For mere information kontakt:
Arkivleder Nina Adamsen, na@norddjurs.dk
Museumsinspektør Tina Bjerregaard, tb@museumoj.dk