Louise Rasmussen - entreprenant modehandler

Det franske modeeventyr

Med bogtrykker og avisudgiver Carl Berlings støtte og kapital i ryggen åbnede Louise Rasmussen (den senere grevinde Danner, der blev Frederik 7.’s hustru) i 1844 en luksuøs modebutik i København med den nyeste damemode fra Paris. En butik målrettet byens højere middelstand. En modebutik, der markedsførte sig på fransk, men samtidig gjorde sine udstillingsvinduer til en attraktion for den bredere befolkning.

Grevinde Danner fotograferet i 1861. Foto: Det Kgl. Bibliotek, beskåret.

Når man læser om Louise Rasmussen (1815-1874), støder man altid på historien om hendes virke som modehandler. Hendes butikseventyr fortjener dog mere opmærksomhed i forskningen, end den tidligere har fået. For ikke alene var hun nyskabende i Danmark inden for butiksdrift og markedsføring, hun formåede også at nå denne position ved at udnytte sit netværk. Et netværk, der var få kvinder fra underklassen forundt.

Det er denne historie om Louise Rasmussens knap tre år som modehandler, der her skal undersøges.

Artiklen Entreprenant modehandler. Et fransk forretningseventyr vil indgå i antologien Danner af Danmark. Frihed, fremtid, folkestyre. Antologien er en forskningsbaseret publikation under redaktion af Lone Køller Martinsen og Mette Houlberg Runge samt en række af Danmarks mest fremtrædende historikere og kunsthistorikere. Bogen udgives i et samarbejde mellem Frederiksborg Nationalhistorisk Museum og Kong Frederik den Syvendes Stiftelse, Jægerspris Slot.

I perioden 1846-1847 lå Louise Rasmussens butik på 1. sal på Amagertorv 5. Tryk af Heinrich Hansen af Amagertorv set mod Helligåndskirken, 1840-1870. Kilde: Københavns Bymuseum.

Kontakt forskeren