Tag på rejse gennem 5.000 års omskifteligt kvindeliv

Hvordan var livsvilkårene for kvinder i oldtiden? Og hvordan var det at være en kvinde med professionelle ambitioner i 18- og 1900-tallet?

Tag med på en tur gennem kvindehistorien på omvisningen Kvindeliv gennem 5.000 år - husmor, hustru, mor, offer eller karrierekvinde? Det er overinspektørerne Hanne Schaumburg Sørensen og Benita Clemmensen fra Museum Østjylland, der viser rundt og fortæller. Her ses trykket Det lykkelige og det ulykkelige ægteskab, der viser, at 1700-tallets fornuftsægteskaber ikke altid var lige lykkelige! Foto: Museum Østjylland

Kvindens roller i hjemmet og i samfundet har været mange og yderst forskellige i de seneste 5.000 år. Hør historiker Hanne Schaumburg Sørensen og arkæolog Benita Clemmensen fortælle om kvinders liv og skæbner fra oldtid til moderne tid på denne omvisning gennem Museum Østjyllands faste udstillinger.

Omvisning: Kvindeliv gennem 5.000 år - husmor, hustru, mor, offer eller karrierekvinde?
Tid: Tirsdag den 21. maj 2024 kl. 16.30 - 17.45.
Sted: Museum Østjylland i Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Billet 50 kr.

I omvisningen vil arkæolog og overinspektør Benita Clemmensen dykke med i fortællingen om bronzealderens kvinder. Hør blandt andet historien om den 3.000 år gamle bæltedåse – bronzealderens dametaske – der sammen med to armringe blev fundet i engene ved Dronningborg. Bæltedåsen og armringene er et offer til guderne. Bronzealderens mennesker troede på, at de med ofringerne i moser og søer kunne komme i kontakt med guderne og få deres hjælp til at klare hverdagen.

”Når jeg ser på disse smykker, tænker jeg på, hvilke tanker, der gik gennem kvindens hoved, da hun tog afsked med sine flotte smykker. Hvad var det, hun havde brug for gudernes hjælp til? Vi ved det ikke, men det må have været noget vigtigt for hende, når hun ville give afkald på noget så dyrebart,” siger Benita Clemmensen.

Gik hun i døden for sin tro?

En sommerdag i 1886 stødte en tørvearbejder i Dønmosen ved Auning på noget, han først troede, var et stykke træ og dernæst et kreatur. Først da han så et sort ansigt, blev han klar over, at det var liget af et mumificeret menneske, han havde fundet! I dag udstilles moseliget på Museum Østjylland i Randers og kaldes Auningkvinden. På omvisningen den 21. maj vil Benita Clemmensen naturligvis fortælle om denne særlige kvinde, der i jernalderen for 2.000 år siden levede på Djursland.

”Da liget blev fundet, var det velbevaret. Hør blot denne samtidige beskrivelse af ansigtet: ”… men tydeligst bevaret var dog Hovedet, hvor Ansigtet havde bibeholdt enhver Rynke og ethvert Træk, selv de fineste, saa at det endog havde et tydeligt Udtryk af Smerte eller som grædende,” refererer Benita Clemmensen.

Kvindernes livsnødvendige arbejde

Historiker og overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen tager teten i den del af omvisningen, som handler om kvinders liv fra renæssancen og frem. Hør blandt andet fortællingen om 16- og 1700-tallets kvinder, der havde ansvar for familien og husholdningen.

”Det var livsnødvendigt for familierne, at kvinderne fremstillede tøj samt kogte, stegte og bagte i harmoni med årets gang. Og så skal vi ikke glemme kvindernes ansvar for samtidig at opfostre en ofte større børneflok,” forklarer Hanne Schaumburg Sørensen.

Rejsen gennem kvindernes historie runder også fortællingen om de yderst sofistikerede adelige kvinder, som Kristence Rotfeld og Sophie Reedtz, der levede i 15- og 1600-tallet.

”Ikke alene tilhørte de landets mest magtfulde adelsslægter, de fandt også – mellem utallige børnefødsler – tid til at lave nogle af museets allerfineste klenodier, som for eksempel smukt broderede duge,” fortæller historikeren.

En brydningstid

1800-tallet varslede nye tider for kvinderne. Nye demokratiske strømninger betød, at kvinderne fik tilkæmpet sig juridiske og politiske rettigheder. I 1857 fik kvinderne retten til at råde over egne tjente penge, men først i 1915 fik de fuld politisk ligestilling. En af landets kendteste kvindesagsforkæmpere, Pauline Worm, voksede op i Kristrup syd for Randers.

”Pauline Worm blev uddannet lærer og kæmpede hele livet som forfatter og foredragsholder for ligeværd mellem kønnene og kvinders ret til at forsørge sig selv,” slutter Hanne Schaumburg Sørensen.

For yderligere information kontakt:
Overinspektør Hanne Schaumburg Sørensen på tlf. 2113 1793 eller på hss@museumoj.dk
Overinspektør Benita Clemmensen på tlf. 4110 8004 eller på bc@museumoj.dk