
”Henrettet med økse, udenfor Ebeltoft” – hør om forbrydelse og straf
Ebeltoft er yndig, malerisk og fuld af dejlige sommeroplevelser. Det ved alle. Men hvem skulle tro, at der i denne skønne købstad engang bogstaveligt talt rullede hoveder, når lokale forbrydere blev brutalt afstraffet?
Vær med, når de gode folk fra BMA Maltfabrikken nu dykker ned i det dystre og inviterer til foredrag, dels om voldsomme, lokale hændelser i fortiden og dels om forbrydelse og straf i skønlitteraturen.
Der er entré, og du får naturligvis serveret vand og brød!
Foredrag: Forbrydelse og straf i Ebeltoft – og i litteraturen, tirsdag 18. marts 2025 kl. 19 - 21.
Sted: BMA Maltfabrikken, Maltvej 8, 8400 Ebeltoft. Foredraget foregår i Støbesalen.
Billet 50 kr. inkl. vand og brød.
Randers Amtsavis bragte den 28. juni 1830 en notits, der ganske kort og lakonisk berettede:
”I mandags, den 21de, om morgenen kl. 7, blev brødrene Spends henrettede med økse, uden for Ebeltoft. Bønderne slog kreds”.
Historien om de to brødre, der måtte lade livet for deres ugerning, er kun én af flere historier, som museumsinspektørerne Lea Glerup Møller og Tina Bjerregaard folder ud i al sin gru til foredraget på Maltfabrikken. Her kommer de og biblioteksformidler Marianne Trier Josefsen vidt omkring i fortællingerne, der kombinerer de lokalhistoriske fortællinger med det bedste om forbrydelse og straf i litteraturen.
Straffe på kroppen
Hvorfor skulle brødrene henrettes på så grusom vis? Hvad havde de gjort? Jens og Søren Spends var to unge mænd i 20’erne og sønner i en børnerig husmandsfamilie. De arbejdede som tjenestekarle, og den ene, Jens, blev gift i efteråret 1829. Kort efter overtalte han sin bror Søren til at hjælpe sig med at slå en Søren Nielsen Hoemand ihjel. Efter drabet smed brødrene liget i en mose og gik hver til sit.
”Historien om brødrene Spends virker i dag meget dramatisk. Og det var den også!” fastslår museumsinspektør Lea Glerup Møller.
”I dag straffer man i Danmark ikke længere ”på kroppen”, som man kaldte det. Men før i tiden foreskrev lovgivningen en lang række af mere eller mindre voldsomme straffemetoder, der gik ud på at påføre lovovertræderen stor smerte. Eller ultimativt at straffe med døden, som det skete i brødrenes tilfælde!”
Litteratur rig på forbrydelse og straf
Det er ikke kun Ebeltoft og omegn, der byder på et stort udvalg af fortællinger om forbrydelser og straffe. Også i litteraturen kan man finde et væld af historier, der handler om det meget dystre emne.
”Som litteraturformidler er det altid utroligt interessant at kigge nærmere på de mørke fortællinger, der findes i litteraturen. Forbrydelse og straf antager mange former og kan komme til udtryk på adskillige måder. Og det er ikke kun lov og ret, men også meget andet, der er på spil,” fortæller biblioteksformidler Marianne Trier Josefsen, som denne aften vil dykke ned i litteraturen og finde de bedste historier om emnet, imens museumsinspektørerne Lea Glerup Møller og Tina Bjerregaard står for de lokale skæbnefortællinger.
For mere information kontakt:
Museumsinspektør Lea Glerup Møller på lgm@museumoj.dk
Museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk
Biblioteksformidler Marianne Trier Josefsen på mtjo@syddjurs.dk