Kunst, kult eller Djævlens værk – allehelgensaften for voksne

Glem alt om udklædte børneflokke i vandring fra hus til hus med trusler om ”slik eller ballade”. Nu er det de voksne, som skal boltre sig i gys og uhygge!

På den skæbnesvangre dato den 31. oktober slår Museum Østjylland nemlig dørene op til fejring af – ikke halloween – men allehelgensaften, som er den danske pendant til den amerikanske tradition. Oplev foredrag om Satankulten på Anholt, se miniudstilling og nyd velsmagende ”blodsuppe”!
Arrangeret i samarbejde med Grenaa Egnsarkiv og Norddjurs Folkeuniversitet.
Køb din billet på museets hjemmeside.

Foredrag og udstilling: Satankulten på Anholt – Allehelgen for voksne, torsdag 31. oktober kl. 18 - 21.
Sted: Museum Østjylland, Søndergade 1, 8500 Grenaa.
Billet 100 kr. inkl. mad og kaffe.

I maj 1973 gjorde lokalbefolkningen nogle mærkværdige fund i Ørkenen på Anholt. Noget, der lignede okkulte offerfladser, blev fundet 13 steder på øen. Mysteriet on, hvor tingene stammede fra, blev et emne i pressen i både ind- og udland. Politi fra fastlandet blev sendt til øen i Kattegat for at opklare de mystiske hændelser, men der gik mange år, før gåden om Satan-kulten på Anholt blev løst!

Én mands besynderlige værk?

Både foredrag og miniudstilling på museet dykker ned i den mystiske historie, som både fascinerede og skræmte. Fundene i Ørkenen blev kædet sammen med breve og mønter, fundet i kirker og på museer rundt om i landet. 10 år efter det første fund på Anholt udkom bogen ”Anholt på vrangen” skrevet af Knud Langkow.

”Netop Knud Langkow viste sig senere at være manden bag de okkulte genstande! Genstande, som gennem årene, både havde forundret, fascineret og ikke mindst skræmt mange mennesker,” fortæller leder på Grenaa Egnsarkiv, Nina Adamsen.

Menneskelige konsekvenser

I årtier holdt Knud Langkow mysteriet om Satankulten i live med forskellige kreative metoder. Det kan man høre mere om allehelgensaften.

”Satankulten på Anholt har både fascineret og skræmt mange mennesker. Nogle af dem, der modtog breve, har naturligvis været meget bekymrede. Så iscenesættelsen fik menneskelige konsekvenser – i hvert fald i en tid, indtil sandheden kom frem,” fortæller arkivlederen, som gennem tiden har beskæftiget sig en del med emnet.

Er det kunst?

”Djævlens Værk” er titlen på cand.mag. i kunsthistorie Emma Nordby Nicolaisens speciale, som tager udgangspunkt i de mystiske begivenheder på den lille ø. I specialet analyserer hun hændelserne fra en kunsthistorisk vinkel, og det bringer nye og spændende perspektiver ind i historien.
Var hele den omfattende iscenesættelse i virkeligheden et kunstværk?
På aftenen vil Emma Nordby Nicolaisen fortælle om, hvad hun har fundet frem til og dermed kaste lys over Satankulten som et samlet værk.

Horn fra Djævlen på Museum Østjylland

Også Museum Østjylland – eller dengang Djurslands Museum – har været en del af Knud Langkows værk. Der er nemlig fundet 30 breve og flere mønter gemt i sprækker og fordybninger i udstillingerne. De første fund dukkede frem i 1995.

”Der er sågar fundet en tand og et horn, der skulle stamme fra Djævelen selv!” fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning. ”Museet bliver dermed en del af fortællingen, så det er også passende, at fund gjort på museet udstilles netop her. I miniudstillingen i museets ”mødested” kan du både se nogle af genstandene og få fortællingen om den mystiske ”kult”. Vi lader udstillingen stå helt frem til januar 2025,” lover museumsinspektøren.

Aftenen byder på andet end gode og grumme fortællinger. Der serveres nemlig varm ”blodsuppe” til alle gæster – en ret, som Knud Langkow var særligt glad for!

For mere information kontakt:

Museumsinspektør Tina Bjerregaard på tlf. 4048 6530 eller på tb@museumoj.dk
Arkivleder Nina Adamsen tlf. 2021 3701 eller på na@norddjurs.dk