Arkæologisk strategi

Læs den arkæologiske strategi for Museum Østjylland.

Strategi for arkæologisk virksomhed

Museum Østjylland varetager det arkæologiske ansvar i henhold til museumsloven i Randers, Norddjurs og Syddjurs Kommuner og lever i den forbindelse op til en række kvalitetskrav fastsat af Slots- og Kulturstyrelsen med ikrafttræden den 1. januar 2021. Kvalitetskravene omfatter områderne indsamling, registrering, bevaring, forskning, formidling og administration. Der gøres nedenfor rede for museets opfyldelse af kravene for hvert af disse områder.

Med et arkæologisk ansvarsområde på 215.860 ha fordelt på meget forskellige landskabstyper stilles der store krav til arkæologien, når det handler om at belyse sammenhængene i menneskets udnyttelse af landskabet samt udviklingen og teknologien i samfundet gennem tiderne.

Nedenstående strategi og retningslinjer har til formål at sætte rammen for den arkæologiske undersøgelsesvirksomhed i ansvarsområdet.

Strategi for den arkæologiske undersøgelsesvirksomhed

De arkæologiske forundersøgelser og undersøgelser i forbindelse med museumslovens kapitel 8 foretages med baggrund i museets arkæologiske grundfortællinger for de forskellige perioder samt Slots- og Kulturstyrelsens nationale arkæologiske strategier med fokus på høj faglighed, kvalitet og opnåelse af ny viden.

I forbindelse med arkæologiske forundersøgelser og udgravninger skal truet kulturarv lokaliseres, dokumenteres, registreres og bevares i museet samling. De arkæologiske dokumentationsprincipper og registreringspraksis er beskrevet i museets samlingsmanual, der samler alle procedurer for arbejdet med Museum Østjyllands samlinger.

Ikke registrerede fortidsminder findes i større eller mindre udstrækning i hele Museum Østjyllands ansvarsområde, og de fleste anlægsarbejder indebærer jordarbejde, som kan medføre skade på eller ødelæggelse af disse. På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside findes en liste over de mest almindelige former for jordarbejde, der kan medføre en trussel mod væsentlige fortidsminder.

Hvis der på matriklen for jordarbejdet eller de omkringliggende arealer er kendskab til fortidsminder, vil Museum Østjylland anbefale en arkæologisk forundersøgelse. I vurderingen inddrages også de topografiske forhold.

Hvis der i forbindelse med forundersøgelsen findes væsentlige fortidsminder, vil Museums Østjylland indstille disse til arkæologisk undersøgelse med mindre, bygherre kan friholde arealet og dermed in situ bevare fortidsmindet.

Metodevalget i forbindelse med undersøgelser er tilpasset fortidsmindets væsentlighed og bevaringsgrad.

Indsamlingspolitik for den arkæologiske virksomhed

Museum Østjyllands indsamling skal sikre viden om den jordfundne kulturarv, så forandring, variation og kontinuitet i menneskets livsvilkår fra de ældste tider til nyere tid belyses.

Gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling er det Museum Østjyllands ansvar at belyse kulturhistorien i Randers, Norddjurs og Syddjurs Kommuner.

Registreringspolitik for den arkæologiske virksomhed

Bevaringsplan for den arkæologiske virksomhed

Museets bevaringsarbejde er stærkt forbundet med museets øvrige ansvarsområder og prioriteres således ud fra museets overordnede strategi med fokus på samlingens forsknings- og formidlingsmæssige værdier. Bevaringsarbejdet skal sikre, at samlingen bevares for eftertiden og gøres tilgængelig for forskning og formidling. Der er både fokus på den præventive og den udbedrende bevaringsindsats.

Museum Østjylland har egen bevaringsafdeling, som varetager det løbende arbejde med konservering og bevaring af museets samlinger. Indenfor det arkæologiske ansvarsområde omfatter det primært fund, der indsamles i de udgravninger, museet gennemfører, oftest i forbindelse med Museumslovens Kapitel 8, samt arkæologiske sager fra den eksisterende samling og forskningsudgravninger.

Bevaringsindsatsen udføres af den faste stab af konserveringsfagligt personale, som har stor erfaring på området. Arbejdsindsatsen varierer i forhold til behov og mængden af fund. Museets bevaringsafdeling råder over de fleste af de nødvendige kompetencer og værktøjsmæssige forudsætninger og udfører således selv langt de fleste arkæologiske konserveringsopgaver. Dog råder museet ikke over et frysetørringskammer eller en glødningsovn, hvorfor museet har samarbejde med Moesgård Museums Afdeling for Konservering og Naturvidenskab, som udfører analyser og konserverer primært vanddrukkent træ og i visse tilfælde gløder arkæologisk jern.

Museet har desuden en kontakt til Regionshospitalet i Randers, som yder hjælp til CT-scanning og røntgenfotografering af større præparater og til Aarhus AMS Centre (AARAMS), Aarhus Universitet vedrørende vejledning i forbindelse med 14C dateringer.

Bevaringsarbejdet på Museum Østjylland omfatter den primære, nødvendige konservering af nyindkomne udgravningsfund. Det betyder først og fremmest konservering af alle fund af organiske materialer og metal. Keramik konserveres i det omfang, bevaringstilstanden eller hensynet til den videnskabelige bearbejdning af materialet gør det nødvendigt.

I forbindelse med tilsynet med den eksisterende arkæologiske samling foretages nødvendig omkonservering, hvis der konstateres behov for det.

Museets konservatorer assisterer også arkæologerne med feltkonservering, optagning af skrøbelige fund i præparater, prøveoptagning, vedbestemmelse og udtagning af prøver til 14C- og dendrodatering, rådgivning i blandt andet mærkning og valg af pakkematerialer m.m. I forbindelse med detektorfund udfører konservatorerne akut nødvendig konservering samt rådgivning i korrekt rensning og opbevaring.

Museets konservatorer er involveret i den formidlingsmæssige brug af samlingen ved at sikre passende klima- og lysforhold samt produktion af skånsomme monteringer i udstillingerne. Der arbejdes på at optimere magasinering af den arkæologiske samling. Museum Østjylland, daværende Kulturhistorisk Museum Randers, har været primus motor i etableringen af Fællesmagasinet for Midt- og Østjylland, som blev indviet i 2008. Fællesmagasinet er et lavenergimagasin, som rummer tre klimazoner, et standardklima med en konstant relativ luftfugtighed på 52% RH, en tør zone på 35% Rh og en klimazone med en ekstremt lav relativ luftfugtighed på maks. 10% RH til sikker opbevaring af ustabilt arkæologisk jern. Den arkæologiske samling opbevares således under de bedst mulige forhold på Fællesmagasinet.

Museet arbejder løbende med at få flyttet hovedparten af den arkæologiske samling til Fællesmagasinet. I nærmagasinerne i Randers og Grenå opbevares mindre dele af den arkæologiske samling, som ønskes let tilgængelig for den videnskabelige bearbejdning og formidling.

En del af bevaringsindsatsen omhandler også fund- og genstandsregistrering. Museets arkæologiske fund er registreret i to forskellige databaser. Der arbejdes på at samle alt materiale i SARA. Det forventes at MUD indarbejdes i SARA, så alle museets udgravninger og arkæologiske sager på sigt kan tilgås i SARA. Dette vil koble konserveringsrapporter direkte til de enkelte genstande.

Der arbejdes på at indføre systematiske introduktionsforløb for nye arkæologer i fundhåndtering, mærkning og emballering i felten og til magasin. Erfaringer viser at, disse introduktionsforløb har en præventiv virkning og kan være med til at sikre korrekt og hensigtsmæssig optagning af genstande og mindske risikoen for skader.

Forskningsstrategi

Forskningen danner basis for Museum Østjylland som vidensinstitution. Den gør nutiden forståelig gennem belysningen af fortiden. Den sikrer, at kulturarven sættes i perspektiv, så den skaber værdi for borgerne. Med fokus på stedsspecifikke emner fra museets ansvarsområde virker Museum Østjyllands forskning identitetsdannende og den bidrager til lokalbefolkningens selvforståelse, samtidig med at den forbinder den lokale historie med den større nationale og internationale historie. Derfor indtager forskningen en central rolle i og er forudsætning for meget af museets arbejde med formidling, bevaring, registrering og indsamling.

Forskningen er grundlag og danner udgangspunkt for en vigtig del af Museum Østjyllands formidling i hele sin bredde og sammentænkes fra starten med denne. Museets forskere har blik for den gode historie og gør det i kraft af deres forskning muligt at udvikle og formidle denne.

Forskningen bidrager herved grundlæggende til museets brand som stedsspecifik, aktuel og relevant samfundsinstitution.

Museets forskere tænker nyt og utraditionelt. De skaber dermed basis for formidling, der inspirerer til selvrefleksion og efterlader et blivende indtryk hos brugerne. Museum Østjyllands forskning bidrager til at kvalificere debatten om aktuelle samfundsrelevante emner. Ved at efterleve disse intentioner gør museets forskning mødet med kulturarven vedkommende og relevant.

Museets forskning bringer viden om fortiden og bevaringen af kulturarven aktivt i spil i arbejdet for at forbedre nutiden og støtter dermed indsatser for udviklingen af et biologisk, ressourcemæssigt og socialt bæredygtigt samfund.

Museum Østjylland har gennem den sidste strategiperiode opbygget et stærkt forskningsmiljø præget af høj faglighed, mangfoldighed og tværfagligt samarbejde. Museet vil gennem en række initiativer og fokusområder fastholde og videreudvikle dette miljø og de tilknyttede rammebetingelser og faciliteter og derved understøtte museets overordnede strategiske mål.

Museum Østjylland arbejder ud fra forskningschartret ”God skik for adgang til og anvendelse af
arkæologiske data og afledte analyser

Formidlingsstrategi for den arkæologiske virksomhed

Museum Østjyllands omfattende og bredspektrede formidling for den arkæologiske virksomhed tager udgangspunkt i museets overordnede formidlingsstrategi, hvor der bl.a. er fokus på museet som vidensinstitution og vores passion for at dele de gode fagligt funderede historier.

Den arkæologiske formidling er aktualitetsbaseret (især vedr. aktiviteter under museumslovens Kapitel 8), forskningsbaseret og samlingsbaseret. Formidlingen er værdiskabende (Kulturarv som værdi – Arkæologi som værdiskaber) og differentieret. Den henvender sig både til fagfolk, specifikke lokale målgrupper, så som bygherrer, institutioner og lignende, og til den brede offentlighed i almindelighed. Der tilbydes formidlingsaktiviteter til alle alders- og samfundsgrupper.

Den direkte formidling foregår i det fysiske møde med borgeren (f.eks. foredrag, rundvisninger. Arkæologien formidles også i publikationer, pressehistorier, radio- og TV-indslag. Den digitale formidling foregår på en bred vifte af lokale som nationale platforme (hjemmeside og sociale medier). Formidlingsaktiviteterne er både baseret på eget initiativ, på samarbejdsprojekter med andre aktører og på deltagelse i overordnede (nationale) formidlingstiltag.

Museets formidling på det arkæologiske område er en integreret del af museets strategiske satsninger og produceres i høj grad i tværfagligt samarbejde mellem arkæologer og museets øvrige ansatte.

Administrationsplan

Museum Østjylland har en nedskrevet administrationsplan for forvaltning af museets arkæologiske
ansvarsområde (Vejledning til arkæologisk administrationspraksis). Planen omfatter bl.a. procedurer og forretningsgange i forhold til økonomistyring.

På museets hjemmeside findes der oplysninger til borgere og bygherrer vedr. Museumslovens Kapitel 8 samt hvilke ydelser Museum Østjylland tilbyder i forbindelse med gennemførelsen af arkæologiske undersøgelser, så resultaterne kan skabe værdi for bygherre (Arkæolog som værdiskaber).

Desuden tilbyder Museum Østjylland læringsforløb for skoler og institutioner (se museets hjemmeside).

Strategiske mål og initiativer 2024-2029, arkæologi

  • Museum Østjylland skal tilbyde effektiv og ensartet Kapitel 8 og 9 arbejde på tværs af
    kommunerne i vores ansvarsområde.
  • Digitaliseringen af gamle sager, planer, naturvidenskabelige prøver m.m. skal fortsætte, så Museum Østjyllands arkæologiske GIS-lag (GISMOE) til sagsbehandling bliver udbygget til et effektivt redskab, som kan styrke kvaliteten af sagsbehandlingen, men også give overblik og tilgængeliggøre data til forskning og formidling.
  • Arkæologien vil i strategiperioden blive klogere på bæredygtige løsninger i forbindelse med Kap. 8 arbejdet.
  • Museet vil være nysgerrigt og holde sig opdateret på metoder indenfor Arkæologisk It og udnyttelse af digital registrering, herunder MuseumsGIS, fotogrammetri, DIME samt 3D-modellering og videreudvikling af kompetencer heri. Det betyder også at der tages aktive valg i forhold til, hvilke systemer vi vælger at entrere med.
  • Arkæologien evaluerer løbende kap. 8 udgravningernes forskningsmæssige potentiale og opdaterer museets forskningsplan tilsvarende for at sikre et kontinuerligt forskningsafkast.
  • Museet understøtter uddannelse og læring ved i egnede tilfælde at udbyde uddannelsesudgravninger eller åbne udgravninger, som forventes koblet til de særlige potentialer, som er prioriteret i Museum Østjyllands overordnede strategi.
  • Potentialet i naturvidenskabelige analyser udvikler sig hele tiden. Vi holder os opdateret på metoder og deres anvendelsesmuligheder i diverse netværk bl.a. NatArk. Under overskriften ”Årtusinders råvarer” vil der være fokus på indsamling af genstande og prøver til fremtidige naturvidenskabelige analyser i forbindelse med forskningsprojekter, der belyser råvarernes oprindelse og bevægelighed i et lokalt, regionalt og internationalt perspektiv i forhistorisk tid.
  • Arkæologien vil arbejde på at skabe nye potentialer igennem standardisering af dataindsamling samt tilgængeliggørelser i videst muligt omfang af eksisterende data. Det være sig ved at understøtte bæredygtige initiativer af musealedatabaser for f.eks. naturvidenskabelige analyser.