
Museum Østjyllands strategi
Stedet og verden - læs Museum Østjyllands strategi.
Indledning
Nærværende strategi skal sætte de overordnede rammer for Museum Østjyllands virke og udvikling i perioden fra 1.1.2024 – 31.12.2029.
Med overskriften Stedet og Verden signalerer Museum Østjylland, at vi er et stedbundent kulturhistorisk museum, der ikke blot beskæftiger os med lokalhistorie, men forsker i og formidler lokal-, national- og verdenshistorie og at udgangspunktet altid er det ansvarsområde, hvor Museum Østjylland er placeret. Vi signalerer også, at vi er et tværkommunalt museum, der ligger mange geografiske steder, og at vi tager udgangspunkt i disse konkrete besøgssteder.
Stederne er forskellige i forhold til historier, bygninger, samling, befolkning og turistprofil, og vi vil udnytte disse stedbundne potentialer.
Samtidig vil vi signalere, at vi er et museum, der er åbent mod omverdenen og vil tage et fælles ansvar i samfundet såvel som i museumsverdenen.


Mission
Museum Østjyllands mission baserer sig på den grundlæggende definition af det være et museum fra International Council of Museums og lyder således:
Museum Østjylland er en non-profit institution der tjener samfundet gennem forskning, indsamling, registrering, bevaring, formidling og udstilling af materiel og immateriel kulturarv.
Museum Østjylland fremmer diversitet og bæredygtighed og er åbent, tilgængeligt og inkluderende. Vi arbejder og kommunikerer etisk og professionelt og inddrager det øvrige samfund. Vi tilbyder en bred vifte af muligheder for undervisning, fornøjelse, refleksion og vidensdeling.
Vision
Museum Østjyllands vision dækker i seks hovedoverskrifter den retning som museet ønsker at tage i den kommende strategiperiode.
- Museum Østjylland er og vil fortsat være kendt som et museum med høj kvalitet i opgaveløsningen indenfor alle fem søjler i museumsarbejdet, hvilket kræver stadig faglig udvikling.
- Museum Østjylland vil være aktuel og bringe sin fagligt funderede viden i spil i det omkringliggende samfunds temaer.
- Museum Østjylland vil identificere sine unikke og mest relevante historier, være skarp på målgrupperne og udnytte stedernes potentialer.
- Museum Østjylland vil løfte sit samfundsansvar og skabe værdi i lokalsamfund, hos børn og unge, og hos nye brugergrupper.
- Museum Østjylland vil finde nye måder at udnytte og synliggøre samlingen og det usynlige museumsarbejde på.
- Museum Østjyllands arbejde og ambitioner skal være bæredygtige i forhold til både klimaaftryk og arbejdsmiljø.


Museets plads i museumsverdenen og i sit dækningsområde
Museumsverdenen er blevet mere differentieret gennem det sidste årti, hvilket efter Museum Østjyllands opfattelse er en styrke. I følgende afsnit defineres hvordan Museum Østjylland vil placere sig i dette differentierende museumslandskab og dermed i sit dækningsområde.
Museum Østjylland er et stedbundent kulturhistorisk museum, der tror på relevansen af sine stedbundne historier og på at faglig kvalitet skinner igennem i museumstilbuddet. Vi vil kuratere vores forskning og formidling, således der forskes og formidles i de historier, der har størst potentiale og relevans. Vi vil formidle, så det skaber begejstring og nysgerrighed såvel som læring. Således vil vi og vores besøgssteder være relevante og attraktive for store og differentierede brugergrupper.
Museum Østjylland står for kvalitet i alle fem søjler af det museumsfaglige arbejde og det vil museet fortsat prioritere og være kendt for, således at Museum Østjylland er en attraktiv samarbejdspartner for museer og andre samarbejdspartnere i ind- og udland. Museum Østjylland vil prioritere at medarbejderne har tid og mulighed for at deltage i netværk og samarbejder og vil løfte et solidarisk ansvar i museumsverdenen, hvor Museum Østjylland er blandt de større stedbundne museer.
Museum Østjylland er et tværkommunalt museum med 7 udstillingssteder. Museum Østjylland har en styrke i sin størrelse og sine mange differentierede steder og tilbud. Museum Østjylland har således ikke én overordnet målgruppe, men arbejder med specifikke målgrupper for forskellige tiltag og tilbud. Vi vil dyrke de enkelte huse, deres særegenhed, deres potentiale og brand, men samtidig altid have det overordnede ’Museum Østjylland’ med, da det er vores mærke for kvalitet.
Museum Østjylland ser afgørende værdi i en tæt relation til sine lokalsamfund og mener at den værdi der skabes ved at skabe identitet og fællesskaber og kvalificere aktuelle samfundsemner er central. Derfor er det grundlæggende, at den faglige repræsentation er stærk på tværs af museets lokationer og at borgerne får mulighed for at have en relation til og identificere sig med deres lokale museumstilbud, ligesom det er grundlæggende at museet kommer ud af husene og er til stede på mange platforme og lokaliteter.
Målbarhed
I forlængelse af visionen og med henblik på senere evaluering ønsker Museum Østjylland at blive målt således.
Indsatserne omkring nye udstillinger baseret på identificering af bedste historier, produktion af ny viden gennem stærke forskningsprojekter, samt øget synlighed og relevans ved deltagelse i aktuelle debatter, måles på langsigtet og fagligt balanceret vækst i besøgstal og digitale brugere.
Gode bevaringsforhold for museets genstande og arkivalier, gennem udflytning af genstande til Fællesmagasin og etablering af nyt arkivmagasin i Randers, vil være målbart gennem antal inventarnumre på Fællesmagasin og nærmagasin, samt status på nyt arkivmagasin.
Høj kvalitet i forskningen målt på antal peer-reviewed forskningsartikler
Kort over antal geografiske steder, hvor museet har haft faglige aktiviteter og offentligt tilgængelige tilbud, således at kortet vil vise, at vi i strategiperioden har været til stede i hele dækningsområdet. Museum Østjylland vil afsøge mulighed for at måle sine brugergrupper.
Museum Østjylland har opnået bæredygtighedscertificeringen Green Attraction.


Museum Østjyllands særlige potentialer
Museum Østjylland har et rigt og varieret dækningsområde med et utal af forskellige historier på tværs af arkæologiske og historiske tidsperioder. Museum Østjyllands dækningsområde har imidlertid også nogle historier og temaer, som er særligt stærke, og som vi har en særlig forpligtigelse til at dyrke for at underbygge den lokale historie og identitet og for at bidrage til den større nationale og globale historie. I det følgende vil vi identificere disse emner.
Nærværende strategi giver fokus og retning for vores arbejde, men det følgende skal ikke opfattes som en begrænsning på emner, vi må beskæftige os med.
Stenalderen er fundmæssigt meget stærk i Museum Østjyllands dækningsområde og særligt på Djursland og i Norddjurs, hvilket understreges af det mangeårige arbejde som er sket på dette område og ikke mindst i de senere år med store forskningsudgravninger og – projekter indenfor bondestenalder. Dette arbejde fortsætter i næste strategiperiode og forventes også i en længere tidshorisont at være centralt for Museum Østjylland.
44 runesten er der fundet i Museum Østjyllands dækningsområde, og området har den største koncentration af runesten i Danmark. De mange runesten sætter navn på områdets rige vikinger og er med til at fortælle om infrastrukturen i perioden. Endvidere indikerer de sammen med andre fund fra perioden, at området var centralt og havde en relativ stor befolkningstæthed igennem vikingetiden.
Randers var med sin centrale placering som vadested og bro ved udmundingen af landets største vandvej, Gudenåen, en vigtig by i middelalderen, og byen spillede en central rolle i flere afgørende begivenheder i Danmarks middelalderlige historie. Der er igennem årene foretaget mange arkæologiske udgravninger over store dele af den middelalderlige bykerne, og potentialet for at øge vores viden om byen på basis af det allerede eksisterende kildegrundlag er stort.
Turismen har en stærk og lang historie i Syddjurs med tidlige badehoteller, ferieby og feriehuse og med både Mols Bjerge og købstaden Ebeltoft, som både historiske og aktuelle natur- og kulturattraktioner. Ebeltoft blev aldrig en industriby. I stedet blev Ebeltoft med sine fine badestrande, velbevarede købstadsmiljø og beliggenheden ved Mols Bjerge én af landets første turistbyer.
Besættelsestiden i Randers og på Djursland rummer vigtige regionale og nationale fortællinger, særligt om modstandskampen og modstandsbevægelsens opbygning. Således har nogle af de mest kendte danske modstandsfolk og -grupper opereret i Randers og på Djursland.
Migration er et gennemgående tema i dækningsområdet. Temaet indeholder historier om nye befolkningsgruppers tilflytning til området i en række historiske og forhistoriske perioder.
Randers og Djursland har eksempelvis oplevet en indvandring af nye borgere fra Tyskland, Sverige, Polen, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina. I 1970’erne skete en indvandring fra Sjælland og områderne omkring Randers og Aarhus til Djursland. Unge idealister flyttede til området og opkøbte og lejede husmandssteder, gårde og bondehuse.
Håndværks- og industrihistorien er stærk i dækningsområdet. I Randers, Grenaa og Ebeltoft har klassiske byhåndværk været en væsentlig faktor i de tre byers udvikling. Særligt med Farvergården i Ebeltoft og Håndværksmuseet i Randers har Museum Østjylland en særlig forudsætning for at fortælle om de klassiske købstadshåndværk. Med industrialiseringen i Randers kom sværvægtere til som Scandia, Dronningborg Maskinfabrik, Strømmen og Junchers Klædefabrik og i Grenaa med Grenaa Dampvæveri og fiskeriindustrien.
Udover vores dækningsområde indeholder særligt stærke historier, så ligger Museum Østjyllands potentiale også i at bygge videre på det gode arbejde, der er gået forud gennem museets historie. Som det allerede ses af ovenstående, så vil der være et naturligt sammenfald mellem de stærkeste kulturhistoriske temaer i dækningsområdet og vores interne potentiale gennem tidligere arbejde. Vi har generelt høj kvalitet i hele opgavevaretagelsen, men på nogle områder har vi en særlig styrkeposition.
Museum Østjylland har en stærk skoletjeneste, der med fokus på leg og læring eksperimenter med ny og målrettet formidling til børn og unge i samarbejde med brugere, biblioteker, andre museer og Naturcenter Randers. Museet udvikler også løbende nye tilbud til sin rullende skoletjeneste, der kommer ud til skoleklasser, når skolerne har svært ved at komme ind på museet.
Museum Østjylland har igennem de sidste år haft flere projekter, der har fokuseret på at få formidlingen ud i landskabet og ud i lokalsamfundene. Det gælder f.eks. projektet Museet tæt på dig, hvorfra museets formidlingscampingvogn stammer. Der er både blevet opbygget kompetencer og kontakter, som der kan bygges videre på.
Museum Østjylland har gennem de senere år fået styrket sin forskning markant og museets styrkeposition indenfor forskning skal fortsat prioriteres og udvikles. Særligt står museets forskning stærkt indenfor bondestenalder, middelalder og kønsperspektiver.
Museum Østjylland var initiativtager og hovedkraft i Fællesmagasinet for Museer i Øst- og Midtjylland og har med det strategiske projekt om nyt Arkiv- og fællesmagasin mulighed for igen at være førende indenfor magasindrift.
Museum Østjyllands arkiver (Randers Stadsarkiv og Ebeltoft Byhistoriske Arkiv) har kilder til de stærke personhistorier fra Randers og Syddjurs. De gode fortællinger findes ofte i personhistorier, der kan kaste lys på en tid, et sted eller en hændelse, og der er et stort potentiale i at videregive fortællingerne fra arkivernes dækningsområder.
Endelig ligger der en stor styrke i museets faglige bredde og høje kvalitet, og vi har en særlig styrke i at kunne løfte store projekter, der involverer store dele af museets mangeartede faglighed, ligesom vi har mange og gode erfaringer med eksternt samarbejde og deltagelse i lokale initiativer, hvor vi kan bidrage til at løfte og skabe formidling med høj lokal relevans.


Bæredygtighedsstrategi
Museum Østjylland anser bæredygtighed som et afgørende nyt parameter for hele sin virksomhed. Siden sidste strategi blev udformet, er bevidstheden om nødvendigheden af en bæredygtig drift og et fælles ansvar for klodens fremtid blevet øget. Museum Østjylland vil bruge denne nye dagsorden offensivt, og gennem arbejdet med bæredygtighed vil vi skabe et mere attraktivt museum, et museum der udnytter sin ressourcer bedre og et museum, der er langt mere bevidst i sine valg.
Bæredygtighedsdagsorden fordrer, at vi ser på hele vores virksomhed fra udstillingsformer, over åbningstider, og til affaldssortering og overvejer om vi gør tingene på den mest hensigtsmæssige måde. Det er grundlæggende i arbejdet med bæredygtighed, at intet gøres på fornemmelser, men på baggrund af et klimaregnskab og solid viden. Det er centralt, at viden om bæredygtighed fordeles bredt i organisationen.
Et vigtigt redskab i arbejdet med bæredygtighed bliver målet om at opnå certificeringen som Green Attraction, der er etableret i samarbejde mellem Danske Zoologiske Haver & Akvarier, Organisationen Danske Museer, Foreningen af Forlystelser i Danmark, Videnspædagogiske Aktivitetscentre og HORESTA. Gennem dette program får vi en række konkrete målepunkter og indsatser som i høj grad kan være med til at styre og konkretisere vores arbejde. Gennem Green Attraction vil vi også få støtte til arbejdet gennem Det grønne akademi og gennem et netværk af ligesindede museer, som arbejder med de samme udfordringer.
Allerede på nuværende tidspunkt kan vi dog pege på punkter, hvor vi vil overveje vores virksomhed i et bæredygtighedsperspektiv:
Bæredygtighed spiller sammen med det digitale arbejde, hvor en bedre udnyttelse af de digitale muligheder i vores interne arbejdsgange kan spare både os selv og klimaet fra unødvendigt ressourceforbrug, ligesom arkivets kompetencer indenfor dataminimering skal udnyttes.
Udstillinger er ressourcetunge. Dels er de konstante skift af særudstillinger krævende og dels har moderne udstillinger med mange skærme, projektorer og lamper et højt energiforbrug. Der skal ses grundlæggende på udstillingsformer og muligheden for at genbruge materialer, og om vi kan bevare kvaliteten af vores udstillinger på mindre ressourcetunge måder.
Et nyt arkivmagasin vil flytte en stor bevaringsopgave fra uhensigtsmæssige forhold til et moderne lavenergimagasin. Når det gælder vores øvrige bygningsforhold, er det selvsagt også centralt med energioptimeringer, og da vi ikke ejer bygninger, vil arbejdet foregå i et godt samarbejde med primært vores kommuner.
Vi vil fokusere på at købe bæredygtigt ind til vores drift og til vores butikker. Igen vil arbejdet foregå i godt samarbejde med især Randers Kommune, som står for vores indkøbsaftaler.
Museum Østjylland anser tanken om bæredygtighed som en bevidsthed, der skal være grundlæggende på museet og ikke udelukkende have fokus på det ellers vigtige klimaregnskab.
Vi vil gerne efterlade både verden og museet i stadig bedre stand og stadig bedre rustet til fremtiden, hvorfor et sundt arbejdsmiljø med et rimeligt forhold mellem opgaver og ressourcer og et langsigtet fagligt arbejde også vil have sit klare fokus i strategiperioden, ligesom social bæredygtighed og samfundsansvar er grundlæggende for museet.


Bruger- og Branding-Strategi
Det gælder for os, som for alle museer med flere besøgssteder, at folk opfatter, at de besøger det konkrete sted, og ikke den organisation som står bag. De besøger museet i Grenaa, Farvergården, Håndværksmuseet eller et af vores andre besøgssteder. Alligevel skal de have et ’Museum Østjylland’ med hver gang, for det er vores overordnede brand, som vi vil give et positivt indhold og lade være et kvalitetsstempel. Samtidig vil vi dyrke de enkelte steder, som folk kender og kan identificere sig med i vores markedsføring, således at de hver har deres profil.
’Museum Østjylland’ er for mange en uklar størrelse, og der ligger primært en grafisk opgave, så det umiddelbare spørgsmål: ”hvad/hvor er det?” også bliver besvaret umiddelbart. Derudover vil vi arbejde på at forbinde navnet med nogle overordnede værdier, som går på tværs af alle vores afdelinger. De ord, vi gerne vil have, brandet forbindes med er: kvalitet, fagligt, troværdigt, øjenhøjde, tilgængeligt, overraskende, sjovt, involverende, forunderligt.
Det gælder for vores enkelte besøgssteder, at de har meget forskellige faglige profiler og indbyder til meget forskellige typer af besøg. Det er ikke svært at identificere, at der er forskellig gæstesammensætning i Randers, Norddjurs og Syddjurs, ikke mindst på grund af den store tilstrømning af turister til især Syddjurs. Imidlertid skal vi vide mere om vores potentielle gæster; vi skal vide mere om hvem disse lokale og turister er, for at kunne definere vores målgrupper. Det er også vigtigt, at hvert sted ikke har én målgruppe, men bevidst rammer forskellige målgrupper med forskellige tilbud - også på baggrund af at sæson er afgørende for hvilke typer af gæster, der er til stede i områderne.
Med baggrund i større viden om brugerne vil vi skabe selvstændige brandingprofiler for de enkelte besøgssteder med udgangspunkt i de enkelte steders faglige profiler. Disse selvstændige brandingprofiler er dog ikke mere selvstændige end at de skal være en del af Museum Østjyllands samlede profil, og de værdier der ligges i det enkelte brand skal således være i overensstemmelse med de overordnede brand-værdier.


Digital strategi
Det digitale arbejde kan anskues som to dele, det udadvendte, formidlingsrettede, og det interne, vores arbejdsgange. For alle sider af det digitale arbejde, anser vi det for strategisk rigtigt, at det ikke er få dedikerede medarbejdere, der udfører opgaven, men at der udvikles en digital bevidsthed og digitale kompetencer på tværs af medarbejdere og fagligheder.
De digitale muligheder bliver kontinuerligt flere og mange af dem er attraktive for museerne ikke mindst i forhold til formidlingen, hvor man eksempelvis kan lægge flere lag på en udstilling, lave digital formidling til byrum eller landskaber, skabe nye oplevelser gennem Virtual Reality og listen fortsætter og bliver stadigt længere. Museum Østjylland vil være selektiv i sin brug af de digitale muligheder og udnytte dem, hvor det giver en afgørende merværdi.
De digitale muligheder kan underbygge Museum Østjyllands vision om være aktuelle og at synliggøre vores samling og viden både på egne og andres platforme. Formidling på de sociale medier er en oplagt måde at bringe sin viden i spil i det omkringliggende samfunds temaer, hvor en genstand, et arkivbillede eller en historie hurtigt kan blive en historisk replik til et aktuelt tema. Det er til den kortfattede formidling, men ikke desto mindre kan denne type af opslag vække nysgerrighed ved at pege på vores samlinger og på vores større historier, ligesom disse platforme er en afgørende markedsføringskanal.
I samme genre kan de sociale medier og vores digitale tilstedeværelse bruges til at skabe øget tilgængelighed, lokal forankring og til at synliggøre det usynlige museumsarbejde. Opslag hvor medarbejderne præsenter deres aktuelle arbejde og brugerne får navn og ansigt på medarbejderne opfylder disse formål. Eksterne platforme som eksempelvis arkiv.dk og historisk atlas kan være centrale indgange til vores materialer og viden. Samlet er den digitale tilstedeværelse ikke blot en nødvendighed, men en afgørende merværdi, der brugt strategisk, kan underbygge flere af Museum Østjyllands visioner. Det kræver en bred involvering af medarbejderne og en udbredt digital bevidsthed at leve op til disse mål.
Museum Østjylland har de senere år med gode resultater arbejdet med podcastmediet. Vi anser mediet for at være særdeles anvendeligt til at formidle større historier på en let og engagerende måde. Samtidig anser vi formatet som værende aktuelt og populært, samtidig med at det på andre måder er tidløst og ikke kræver særlige digitale enheder eller er bundet til en bestemt teknologi. Derfor vil arbejdet med podcasts også blive prioriteret i de kommende år.
En anden teknologi som er oplagt til museal formidling, er apps, der ved hjælp af gps-punkter, kan skabe en digital byvandring, være et alternativ til fysiske skilte i landskabet eller lignende. Museum Østjylland vil typisk søge at bruge denne form for teknologi i samarbejder eller i sammenhæng med et større formidlingsprodukt, hvor den digitale løsning ikke skal skabe opmærksomheden alene.
Ovenstående er to udvalgte platforme, som Museum Østjylland vil arbejde med, men det er en del af det digitale mindset, at vi har en kontinuerlig nysgerrighed overfor nye løsninger og følger med og vurderer relevans og værdi af nye muligheder.
Et andet mål som underbygges ved brugen af de sociale medier og digitale platforme, er muligheden for at få viden om vores brugere og deres profiler og interesser. Det er igennem nye digitale løsninger, at vi primært skal lære vores gæster at kende.
I vores interne arbejdsgange gælder det i modsætning til i formidlingen, at de digitale muligheder kan frigøre ressourcer ved at mere tidskrævende og usmidige arbejdsgange kan erstattes og blive udført mere effektivt, ligesom vi kan løfte kvaliteten af vores data, ved i højere grad at have fokus på kvalitativ digital datafangst ved kilden.
I de interne arbejdsgange har vi en særlig forudsætning for at opnå forbedringer, fordi vores geografiske spredning kan være en udfordring i kommunikationen og i tværfaglige projekter. Ved i endnu højere grad at tage digitale redskaber til kommunikation, sagsgange og projektstyring i anvendelse, og få udnyttet brugen af allerede anvendte redskaber, vil vi både spare ressourcer og sikre et mere sammenhængende og systematisk tværgående arbejde.


Formidlingsstrategi
Museum Østjyllands formidling er et udtryk for hele museets faglige arbejde og vores passion for at dele de gode historier med vores brugere. Formidlingen er derfor også oftest et resultat af et tværfagligt samarbejde med involvering af flere fagligheder, ligesom meget formidling udspringer af samarbejde med eksterne parter og involvering af brugere.
Museum Østjylland vil foretage en faglig kuratering af sin formidling baseret på vores særlige potentialer. Vores gæster skal have det bedste og mest særlige, som vi kan give dem, og gerne det stedbundne, som de ikke kan få andre steder.
Formidlingen skal afspejle de værdier vi lægger i vores overordnede brand. Det gælder derfor, at det er et udgangspunkt, at vi er et åbent og tilgængeligt museum, der er i øjenhøjde med vores brugere, og hvis formidling derfor også kommer de forskellige brugergrupper i møde og tilbyder flere lag. Museum Østjylland er en vidensinstitution, der gennem forskning og øvrigt fagligt arbejde skaber ny viden, der tillige med tidligere vidensproduktion er udgangspunktet for formidlingen. Vi vil i vores formidling kombinere det imødekommende med faglig dybde. Endelig vil vi, at vores formidling er inspirerende, overraskende og humoristisk, sådan at vi kan gribe og fastholde brugerne.
Museum Østjylland er et samfundsansvarligt museum og vi vil i formidlingen løfte dette ansvar ved at barren for en museumsoplevelse bliver lavest mulig. Det handler om at være tilgængelige og i øjenhøjde, men det handler også om at være til stede andre steder end i vores udstillingshuse. Det handler om at være i lokalsamfundene, i landskabet, i skoler og institutioner, på de digitale medier og på bibliotekerne. Derfor er det et strategisk fokus at indgå i samarbejde med foreninger, andre kulturinstitutioner m.v. omkring formidlingstiltag. Det er i forlængelse af dette også fortsat et fokus at arbejde med brugerinddragelse og samskabelse.
Museum Østjyllands formidling skal underbygge identitetsdannelsen i byer og lokalområder ved at formidle de lokale historier med et særligt fokus på hvordan disse lokale historier og specifikke steder er en del af de større nationale og globale historier. Samtidig vil vi også være imødekommende overfor vores udenlandske gæster og målgrupper, som så vidt muligt skal mødes med muligheder på deres eget sprog.

