Organisation, strategi og vedtægter
Museum Østjylland er et af landets største lokalhistoriske museer med udstillinger i museumsbygninger i Grenaa, Ebeltoft og Randers.
Det geografiske ansvarsområde for Museum Østjylland er ifølge museumsloven Randers Kommune, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune.
Museets organisation
Museet er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med tilhørende arkiver, som belyser forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider til nu.
Museum Østjylland er forpligtet af museumsloven, der har til formål at fremme museernes virksomhed og samarbejde med henblik på at sikre Danmarks kultur- og naturarv samt adgang til og viden om denne og dens samspil med verden omkring os. Museumsloven har desuden til formål at sikre varetagelse af opgaver, der vedrører sten- og jorddiger og fortidsminder.
Læs Museum Østjyllands vedtægter.
Læs Randers Stadsarkivs vedtægter.
Museet arbejder for at udvikle samlingerne og dokumentationen af den historiske udvikling indenfor det geografiske ansvarsområde. Det er museets opgave at gøre samlingen tilgængelig for offentligheden og udbrede kendskabet til museets forskningsresultater.
Museum Østjylland er en fusion fra 1. januar 2011 mellem tidligere Kulturhistorisk Museum i Randers, Djurslands Museum i Grenaa og Museet for Syddjurs i Ebeltoft.
Læs Slots- og Kulturstyrelsens seneste kvalitetsvurdering af Museum Østjylland.
Aftale med Randers Kommune
Museum Østjylland indgår hvert år en aftale med Randers Kommune, hvori man fastlægger budget og opstiller mål for museets arbejde. Aftalen bliver udarbejdet gennem dialog mellem kommunens fagudvalg og museets ledere, medarbejdere og præsidium. Herunder kan du se museets aftale for det kommende år, samt budget og regnskab gældende indenfor aftaleperioden.
Museum Østjyllands mission
Museum Østjyllands mission baserer sig på den grundlæggende definition af det være et museum fra International Council of Museums og lyder således:
Museum Østjylland er en non-profit institution der tjener samfundet gennem forskning, indsamling, registrering, bevaring, formidling og udstilling af materiel og immateriel kulturarv.
Museum Østjylland fremmer diversitet og bæredygtighed og er åbent, tilgængeligt og inkluderende. Vi arbejder og kommunikerer etisk og professionelt og inddrager det øvrige samfund. Vi tilbyder en bred vifte af muligheder for undervisning, fornøjelse, refleksion og vidensdeling.
Museum Østjyllands vision
Museum Østjyllands vision dækker i seks hovedoverskrifter den retning som museet ønsker at tage i den kommende strategiperiode.
- Museum Østjylland er og vil fortsat være kendt som et museum med høj kvalitet i opgaveløsningen indenfor alle fem søjler i museumsarbejdet, hvilket kræver stadig faglig udvikling.
- Museum Østjylland vil være aktuel og bringe sin fagligt funderede viden i spil i det omkringliggende samfunds temaer.
- Museum Østjylland vil identificere sine unikke og mest relevante historier, være skarp på målgrupperne og udnytte stedernes potentialer.
- Museum Østjylland vil løfte sit samfundsansvar og skabe værdi i lokalsamfund, hos børn og unge, og hos nye brugergrupper.
- Museum Østjylland vil finde nye måder at udnytte og synliggøre samlingen og det usynlige museumsarbejde på.
- Museum Østjyllands arbejde og ambitioner skal være bæredygtige i forhold til både klimaaftryk og arbejdsmiljø.